Nörodejeneratif Hastalıklar, Türleri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Nörodejeneratif Hastalıklar, Türleri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Nörodejeneratif hastalıklar, beyindeki sinir hücrelerinin zamanla bozulması ve ölmesiyle ortaya çıkan hastalıklardır. Bu hastalıklar, beyin fonksiyonlarının bozulmasına ve ciddi sağlık sorunlarına yol açar.

Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) bu hastalıklar arasında en yaygın olanlarıdır.


Nörodejeneratif Hastalıkların Türleri

  1. Alzheimer (AH): Alzheimer hastalığı, hafıza kaybı ve düşünme yeteneğinde azalmaya neden olur. Beyinde beta-amiloid plakları ve tau proteinleri birikir. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmese de genetik ve çevresel faktörler önemli rol oynar.
  2. Parkinson (PH): Parkinson hastalığı, hareketleri kontrol etmeyi zorlaştırır. Beyinde dopamin üreten hücreler kaybolur. Bu da titreme, kas sertliği ve yavaş hareketlere yol açar. Hastalığın nedenleri tam olarak bilinmemektedir, ancak genetik ve çevresel faktörler etkili olabilir.
  3. Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS): ALS hastalıpı, kas güçsüzlüğü ve kas kaybına yol açar. Motor nöronlar bozulmasıyla hastalık hızla ilerler. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte, bazı genetik mutasyonlar hastalığa yol açabilir.

Nörodejeneratif Hastalıkların Nedenleri

Bu hastalıklar, beyinde anormal protein birikimi, oksidatif stres yani zararlı moleküllerin birikimi, mitokondriyal disfonksiyon yani enerji üreten hücre yapılarının bozulması ve inflamasyon yani iltihap gibi nedenlerle ortaya çıkar.


Tedavi Yöntemleri

Hekimler tarafından öngörülen ilaç tedavileri, cerrahi müdahaleler, rehabilitasyon ve destekleyici tedaviler hastalığın ilerlemesini yavaşlatıp, hastaların yaşam kalitesini artırsa da kesin bir tedavi henüz bulunmamaktadır.


Pyrosoft Sağlık A.Ş. Teknolojisi

Pyrosoft Sağlık A.Ş., Gebze Teknik Üniversitesi laboratuvarlarında yaptığı çalışmalar sonucunda Alphiza'nın bilişsel işlevleri desteklemek amacıyla geliştirilen içeriği klinik deneylerle kanıtlanmıştır. Tedavinize destek olarak Alphiza, hafızanın güçlenmesini, onarılmasını ve unutkanlığı hafifletmeye, Alzheimer, Demans, Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların oluşumunu önlemeye veya belirtilerini hafifletmeye, sinir hücreleri arasındaki iletişimi sağlamaya yardımcı olabilir. Bu özellikleriyle beyindeki hasarı azaltmaya, bilişsel fonksiyonların sağlıklı ve etkili çalışmasına yardımcı olabilir.


Gebze Teknik Üniversitesinde Labaratuarlarında Alphiza İle İlgili Yapılan Çalışma